Waarom lukt afvallen niet?

Gepubliceerd op 23 februari 2025 om 14:29

Waarom lukt afvallen niet ondanks het volgen van een dieet?


Mijn naam is Patsy en ik wil je helpen in je strijd tegen die overtollige kilo's. Van harte welkom en ik wil je vandaag vertellen waarom jij niet slank wordt ook al zet jij jezelf regelmatig op dieet.


Waarom diëten mislukken


Ben jij te zwaar en heb je al veel diëten gevolgd? Denk jij dan dat het jouw schuld is dat je het niet hebt volgehouden? Wat belangrijk is is dat jij beseft dat het niet jouw schuld is. Want als jij op maandag vol goede moed begint aan je dieet ben jij heel vastberaden om het deze keer te laten lukken maar er is een reden dat het telkens mislukt.


Ook ik had vroeger een probleem met eten en dan besloot ik op een bepaald moment om toch maar weer eens te gaan diëten en begon ik vol goede moed.  Maar dan was er plots een feestje en dan zei ik tegen mezelf : nee ik ga me deze keer houden aan mijn dieet en me niet laten vangen. En dan kwam ik de zaal binnen en stonden er overal lekkere dingen op tafel en voelde ik dat onbedwingbare verlangen opkomen. En mijn onbewuste brein voelde die spanning en wilde me veilig houden dus gaf het dopamine af waardoor ik nog meer trek kreeg in al dat lekkere eten. Plots dacht ik alleen nog maar aan eten want dopamine zorgt ervoor dat je ook onrust ervaart zodat je je best gaat doen om te overleven. Zoveel mensen hebben hier last van en hoe subliem is dit niet geregeld door de natuur? Dus kon ik de verleiding niet weerstaan en voelde ik een soort van falen waardoor ik het dieet maar helemaal opgaf : ik had het nu toch al verknoeid dus kon ik er maar beter helemaal mee stoppen. En zo was ik weer helemaal terug bij af.


Wat zijn de mentale blokkades die maken dat jij geen gewicht kunt verliezen?


Diëten helpen helemaal niet maar maken dat jij in gevecht komt met jezelf. Hoe harder jij je verzet tegen het verlangen om te eten des te harder verzet je onbewuste zich hiertegen. Dit is één van de belangrijkste redenen dat je in een levenslange strijd met eten komt.
Bewerkt voedsel zorgt ervoor dat je brein de signalen van verzadiging niet begrijpt. Hierdoor ga jij veel meer eten dan nodig is om een gezond gewicht te behalen en te behouden.


Doordat mensen geen goede relatie met zichzelf hebben gaan ze zichzelf de schuld geven en nog meer eten. Dus is het superbelangrijk om eerst te werken aan die relatie met jezelf.


Begin eens een eetdagboek bij te houden en schrijf op hoe jij jezelf voelt voor en na de maaltijd. Hierdoor ga je patronen herkennen zodat je deze kunt doorbreken. Observeer jezelf en schrijf het op want stel dat jij meer hebt gegeten dan je wilt dan geeft dat spanning en als jij je relatie met jezelf wilt verbeteren wil je jezelf niet meer veroordelen.

 

Zodra je merkt dat die zelfkritiek weer de bovenhand krijgt roep je jezelf tot de orde want dit is precies de valkuil waarom het je niet lukt om gewicht te verliezen. Jij komt terecht in een vicieuze cirkel van proberen, falen en opgeven. Probeer even terug te gaan naar dat moment dat je teveel eten tot je nam en vraag jezelf af wat je gedachte was net voor het je deed.

 

Dan kun je erachter komen wat de reden was : misschien was er die dag wel iets gebeurd dat je een negatief gevoel gaf waardoor jij jezelf wilde troosten? En vraag jezelf dan af of het wel een goed idee is om jezelf te troosten als jij er achteraf spijt van krijgt. Zo wordt je je bewust van de keuzes die je maakt en kun je met jezelf afspreken dat je jezelf misschien op een bepaald moment wél eens iets extra wilt laten eten maar dan zonder spijt achteraf. Zo leer je dat je niet altijd zo streng voor jezelf moet zijn, dat je jezelf ook al eens iets moet gunnen en dat dat helemaal ok is.

 

Eetgewoonten veranderen om die kilo's kwijt te raken

 

Ik wil je uitnodigen om alleen te eten als jij echte honger voelt. Echte honger voelt als een leeg gevoel in je maag. Dus als er plots een gedachte opkomt als je het raam van de bakker voorbijgaat en je denkt : mmm die taart ziet er lekker uit dan is dat geen echte honger. Dit is slechts een gedachte, een verlangen want jij voelt niet dat gevoel in je maag en dan hoef jij nog niet te eten. Misschien ben je verleerd dat gevoel op te merken omdat je geen echte honger meer hebt ervaren de laatste jaren. Als dat het geval is ga dan eens even rustig zitten en voel gewoon even hoe je maag voelt en als jij niets voelt dan weet je dat het gewoon nog geen tijd is om te eten. Wacht gewoon rustig af want dat lege gevoel zal zeker komen en eet pas dan.

 

Zo heeft de natuur het voor jou bedacht en als jij leert te wachten op dat signaal om te eten dan zul jij zeker afvallen want enkel als jij het geduld hebt om die honger te voelen gaat je maag ook aangeven wanneer je genoeg hebt. Als je niet echt honger hebt smaakt je eten ook niet zo en heb je geen echte trek dus voel je geen verzadiging. Als je leert te wachten op dat signaal van echte honger krijgt je lichaam de leiding en zal je afvallen. Dus leer te wachten tot die uitnodiging van je lichaam : je eten zal beter smaken, jij zal afvallen en het zal je zoveel zelfvertrouwen geven nu jij je lichaam op natuurlijke wijze laat beslissen.

 

Duurzaam afvallen zonder dieet


Stop hierbij met eten als jij genoeg hebt : eet je bord niet leeg omdat je ouders je ooit hebben geleerd niets te laten liggen Gooi het weg of zet het in de koelkast voor de volgende maaltijd ook al is het maar een klein schepje.  Eet langzaam zodat jij voelt wanneer je genoeg hebt, kauw iedere hap keer minstens 15 keer zodat jij optimaal geniet van je maaltijd.

 

Leg je telefoon en de krant weg en kijk geen tv als jij wilt afvallen. En als je merkt dat je toch dooreet terwijl je genoeg hebt vraag jezelf dan af waarom. Oordeel niet, heb geduld met jezelf en doe het volgende keer beter.

 

Als jij het onderscheid kunt leren maken tussen echte honger en het verlangen naar voedsel gaat er een wereld voor je open en zal je strijd met jezelf en met eten verdwijnen.


Zelfbeeld en afvallen

 

Jij moet eindelijk met jezelf aan de slag zodat jij iemand wordt die zichzelf goed genoeg vindt. Zo kun je dan een vrouw worden die niet altijd gaat eten als je bijvoorbeeld anderen dat wel ziet doen of om jezelf te troosten. Als jij je relatie met jezelf verbetert kan je kracht vinden in het feit dat jij niet de hele dag hoeft te eten om je beter te voelen. Dat gaat zorgen voor een onafhankelijkheid van voedsel zodat je je eindelijk krachtig en waardevol kunt voelen.

 

Zelfcompassie creëren zodat je gezond afvalt

 

En als er een keertje iets niet is gelukt dan ga jij jezelf niet meer de schuld geven maar weet jij hoe je jezelf in dat moment kunt opvangen zodat jij je herwonnen vrijheid niet meer gaat opgeven. Hierin is het ontwikkelen van onvoorwaardelijke liefde voor jezelf heel belangrijk : pas als jij jezelf op de eerste plaats kan zetten ongeacht wat je hebt gegeten zal het je lukken voorgoed af te vallen. Dus omring jezelf met gedachten vol van compassie en mededogen want jezelf niet afwijzen is heel belangrijk zodat jij geen troost meer hoeft te zoeken in het eten van voedsel.

 

Ik heb zelf heel lang strijd gevoerd met mijn eetpatroon totdat ik ziek werd en ik mijn studies als hypnotherapeut aanvatte waardoor langzaam maar zeker mijn relatie met mezelf geheeld werd. Als jij ook genoeg hebt van die eeuwig mislukte diëten kan ik je hierbij helpen met coaching en hypnose zodat jij eindelijk die liefdevolle vrouw

wordt die je diep vanbinnen altijd al was maar die dat nu ook eindelijk zelf begrijpt!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.