Gamen

Gepubliceerd op 26 december 2024 om 20:36

Hypnotherapie helpt

 

Je puber stopt niet met gamen – dan maar de wifi uit?

 

Hij stopt niet met gamen als jullie gaan eten, hij stopt niet als hij naar bed moet. Wat doe je dan als ouder? De wifi uitzetten is een wel heel verregaande maatregel… meestal op een moment van grote frustratie.

Heb jij dit ooit gedaan?


Maar wat zijn de gevolgen? Helpt het? Hoe pak je dit nu handig aan?


Bekijk het gamen eens van hun kant


Kruip even in de huid van je kind : je zit te gamen, met je online vrienden, samen proberen jullie te winnen. Met moeite verslaan jullie de tegenstander. Eindelijk, na een aantal verliespotjes gaat het nu de goede kant op. Je bent helemaal opgefokt en gaat helemaal op in je spel. En dan… valt het stil. Opeens ben je eruit, zonder aankondiging. Wat zullen je vrienden van je denken?


En dan ontdekt je kind dat het door jou komt. Wat denk je dat hij doet? Verwacht niet dat hij nu braaf knikt: “ja papa ik snap het, ik ga meteen mijn tanden poetsen en naar bed, sorry”. Nee, hij is net van een enorme high naar een enorme low gedonderd, uit zijn magische gamewereld terug op aarde. Met alle bijbehorende emoties. Door jouw schuld.
Je vindt zijn boze reactie wel erg overtrokken en concludeert: “Zie je nou zelf? Ik zei het toch, jij bent écht verslaafd aan dat gamen!” en gaat hierover ruziën met je kind dat sowieso al hevig geëmotioneerd is. Nu loopt het helemaal uit de hand.


Is dit nou handig, de wifi uitzetten?


Als het volgens bovenstaand voorbeeld gaat, werkt het averechts. Je handelt uit boosheid, jullie klimmen samen op de ‘escalatieladder’ en gaan daarbij steeds een stapje hoger. Wat je vooral bereikt is een kind dat jou gaat haten. Niet erg bevorderlijk voor jullie band op de lange termijn. Het toont vooral aan dat je over zijn gevoel heen walst en hem (in zijn ogen) voor gek zet bij al z’n vrienden.

 

Maar op deze manier werkt het wél

 

Er is een manier waarop het toch niet helemaal een gek idee is. Voorwaarde is dat jij rustig bent en blijft. Het gaat zo:

 

Je vertelt vooraf dat hij om 20:00 moet stoppen. Hij mag zelf de tijd in de gaten houden.
Dan zeg je: “Elke keer dat jij kiest na 20:00 om door te gaan, dan is het gevolg dat de wifi uit gaat. Kies je er wel voor om op tijd uit jezelf te stoppen, dan mag je voor elke dag dat dit lukt in het weekend 5 minuten langer doorgaan”.
Gebruik vooral dat woord ‘kiezen’: je biedt een duidelijke keuze. En je hebt iets om te handhaven zonder boosheid.


En natuurlijk kies je zelf het tijdstip en de details van de beloning.


Je hebt je kind nu een duidelijk kader gegeven en je kunt ook met je kind nadenken : hoe gaat hij zorgen dat hij om 20:00 niet middenin een potje zit? Geef jij nog een waarschuwing een kwartier vooraf? Of gaat hij zelf een wekker zetten?


Jouw taak is in dit geval vooral : helder communiceren op een duidelijke en rustige toon. “Dit is hoe we het gaan doen”.

 

En natuurlijk gaat je kind een keer over die tijd heen en ga jij je voornemen handhaven. Op dat moment is het vooral heel belangrijk dat je rustig blijft en zegt: “Jij hebt gekozen om na 20:00 door te gaan, dus is dit het gevolg. Morgen heb je weer een kans om anders te kiezen”. Ook als je kind boos wordt, gaat schreeuwen en schelden, blijf jij rustig ademhalen en deze zin herhalen.

 

Ga het eens op deze manier aanpakken : helder grenzen geven, vooraf uitleggen dat het vanaf nu anders gaat. En blijf dit handhaven. Met als belangrijkste : blijf rustig. Blijf weg uit alle emoties, laat zien dat jij de leider bent en jezelf kunt controleren. Wat je vooral wilt is dat je puber denkt: “Mijn ouders zijn best ok, ik moet alleen niet over hun grens gaan”.

 

Ik help je met plezier!
Contacteer mij voor een gratis kennismakingsgeprek op +32 496 25 04 00

Hypnotherapeute Patsy D'Hoogh
Lange Koepoortstraat 21
2000 Antwerpen
www.hypnose-expert-antwerpen.be
hypnose.expert@yahoo.com


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.