Hooggevoelige personen

Gepubliceerd op 6 februari 2025 om 21:53

Hooggevoeligheid wat is dat?

Hooggevoelige mensen komen regelmatig gelijkaardige obstakels tegen op hun levenspad :


Ervaar jij innerlijk veel emoties en vind je het soms moeilijk om deze onder controle te houden?
Kan jij een ruzie maar moeilijk loslaten en komt deze heftiger bij jou binnen dan bij andere mensen?
Pieker je vaak over de manier waarop je in een bepaalde situatie hebt gereageerd?
Dan ben je misschien een hooggevoelig persoon.

 

Hoogsensitief is de term die Elaine Aron eind jaren 90 introduceerde en die staat voor Highly Sensitive Person of in het Nederlands Hoog Sensitief Persoon. In het Nederlands is het vertaald naar hooggevoeligheid maar hoogsensitief wordt ook steeds vaker gebruikt.

 

Wat ervaren hoogsensitieve personen?

 

Hooggevoeligheid is voor iedereen anders. Wat je als hooggevoelig persoon onder andere kunt ervaren is dat een drukke omgeving je uitput. In grote groepen mensen functioneer je minder goed. Daarnaast kan het zijn dat jouw waarneming gedetailleerder is dan die van anderen. Hierdoor merk je niet alleen meer details op, maar voel je sneller hoe iemand zich werkelijk voelt.

 

Als je hooggevoelig bent, dan ervaar je dingen emotioneel anders dan andere personen. Je reacties op bepaalde dingen of situaties kunnen heel hevig zijn en vaak ga je op een andere manier om met dingen die jou overkomen. Dit kan je kwetsbaar maken.

 

Doordat sommige mensen uit onwetendheid opmerkingen maken zoals: “Jij huilt wel erg vaak, hé” of “Jij reageert altijd zo emotioneel” maakt dat dat je je nog minder begrepen voelt.

 

Kenmerken van hooggevoeligheid :

 

Lees deze even goed door om te weten te komen of jij hooggevoelig bent:

 

.Je kan heel heftig reageren in bepaalde situaties


Als hooggevoelig persoon kun je heel heftig reageren in bepaalde situaties. Omdat je zenuwen zo gespannen staan, heb je je reacties vaak zelf niet onder controle. Je weet best wel dat je te fel reageert, maar dit is sterker dan jezelf.

 

.Je bent erg emotioneel in bepaalde situaties


Emotionele reacties zijn heel typisch voor jou. Een discussie met je beste vriendin kan je zo van streek maken dat je in huilen uitbarst. Een romantische film vinden heel wat mensen prachtig, maar als hooggevoelig persoon ga jij hier zo in op dat je vaak in tranen uitbarst. Ook films met dieren kunnen je heel sentimenteel maken.

 

.Je bent heel weekhartig en empathisch


Als hooggevoelig persoon heb je de neiging om alle negatieve en pijnlijke gevoelens van anderen in je op te nemen. Je begrijpt de pijn en het verdriet van anderen zo goed dat je deze emoties als het ware zelf voelt.

 

Je vindt het soms moeilijk om dingen los te laten


Ook angst of pijn van anderen voel je heel goed aan en je kunt hier dagenlang over piekeren. Je wilt oplossingen bedenken, maar beseft tegelijkertijd ook dat je machteloos staat tegenover de pijn en het verdriet van anderen.

 

Je verdrinkt als het ware in je eigen gevoelens


Een heftige uitbarsting of een emotionele reactie kan je zo van streek maken dat je verdrinkt in de gevoelens die deze bij jou hebben veroorzaakt. Niet alleen blijf je stilstaan bij je eigen reacties, maar ook bij deze van anderen.

 

Piekeren over reacties


Hooggevoelige personen kunnen uren- of dagenlang piekeren over de manier waarop ze gereageerd hebben en over de manier waarop anderen gereageerd hebben.

 

Stel: je hebt geïrriteerd gereageerd op iets wat je collega opmerkte. Als hooggevoelig persoon vraag je je lange tijd na het voorval nog steeds af of je wel op de juiste manier hebt gereageerd en of je reactie haar soms heeft gekwetst. Dit piekeren werkt ook in omgekeerde richting. Als iemand jou een vervelende opmerking heeft gegeven, dan kun je hier dagenlang over nadenken.

 

Je schaamt je vaak voor je gedrag


Anderen begrijpen niet altijd waarom je zo geïrriteerd en emotioneel reageert. Je zou best willen dat je wat minder snel reageert of dat je minder emotioneel bent. Daarom schaam jij je vaak voor je reactie.

 

Je denkt vaak ‘het zal wel aan mij liggen’


Een emotionele uitbarsting, of deze nu agressief of sentimenteel is, wordt vaak verkeerd begrepen. Het gebeurt dan ook heel vaak dat anderen het gezelschap van hooggevoelige mensen gaan vermijden en dat veroorzaakt weer meer onzekerheid.

 

Moeilijk om kunnen gaan met verdriet


Als hooggevoelig persoon ga je vaak heel intens en moeilijk om met verdriet. Net omdat je al snel emotioneel reageert kan verdriet zo overweldigend zijn dat dit je helemaal niet meer loslaat.

 

Depressieve gevoelens


Het is niet altijd makkelijk voor een hooggevoelig iemand. Als je hierbij ook nog eens het gevoel krijgt dat je door anderen niet begrepen wordt, kun je in een sociaal isolement terechtkomen. Dat is meteen ook de reden waarom hooggevoelige personen gevoelig zijn voor sociale fobieën.

 

Wat je nog meer kan herkennen als je hoogsensitief bent :

 

willen een ander graag helpen
kunnen zich goed inleven
zijn creatief
zijn erg perfectionistisch
hebben een sterke intuïtie
zijn stil, rustig, passief en terughoudend
houden van harmonie
vallen niet graag op
maken zich snel zorgen
zijn voorzichtig
denken veel na
vragen om aanmoediging en bevestiging
zijn snel moe

 

Hoe kan ik hooggevoelige mensen helpen met hypnose?

 

Ikzelf heb ook altijd een groot inlevingsvermogen gehad en voelde de angst en pijn van anderen heel sterk aan. Toen ik dan eindelijk een boek over hooggevoeligheid in handen kreeg herkende ik meteen heel veel kenmerken. Hierdoor kan ik me makkelijker inleven in de uitdagingen die hoogsensitieve personen ondervinden. Samen kunnen we kijken hoe je beter om kan gaan met de prikkels om je heen en hoe je ervoor zorgt dat je als hoogsensitief persoon in balans blijft.

 

Via hypnose ga je meteen naar de kern en spreken we je onbewuste aan zodat die je gaat helpen om de verandering te maken waarnaar jij zo verlangt. Afhankelijk van de dingen die jij aanreikt gaan we telkens andere technieken toepassen om die dingen waar je tegenaan loopt te tackelen. Zo kan ik je een 3 of 6 maanden traject aanbieden met elke maand een andere techniek die ervoor zorgt dat jij mentaal sterker wordt.

 

Hypnotherapie werkt

 

In hypnose gaan we allerlei vastzittende emoties opruimen. Hierdoor kun je na de hypnose beter voor jezelf zorgen. Je voelt je rustiger, zowel op je werk als thuis. Je zelfvertrouwen groeit en je bent beter in staat negatieve energieën bij je weg te houden. Je voelt je eigen gevoelens terug duidelijker en je bent in staat ernaar te leven.

 

Bel mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek op +32 496/25.04.00. Dit kan zowel op mijn adres in Antwerpen centrum als online. Al wat je daarvoor nodig hebt is een laptop, tablet of gsm en een stabiele internetverbinding. Het werkt dikwijls beter dan een fysieke sessie omdat je de therapie in je eigen vertrouwde omgeving kunt volgen, waar je je vaak veiliger en op je gemak voelt. Dat comfort helpt om je makkelijker te ontspannen, wat essentieel is voor een effectieve hypnosesessie.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.