Hypnotherapie bij volwassenen en kinderen

Gepubliceerd op 28 januari 2025 om 18:12

Wat is hypnose?

 

Veel mentale klachten zijn het gevolg van automatisch onbewust aangeleerd gedrag of aangeleerde reacties. Met een bewuste benadering (erover praten) zijn die automatische reacties niet of nauwelijks te beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld angstig of onzeker bent, dan wéét je wel dat die angst en onzekerheid nergens op slaan. Maar hoe vaak je dat ook tegen jezelf zegt, van binnen voelt het anders, en daardoor blijf je er toch mee rondlopen.

 

Zo ben ik mijn hele leven een hardnekkige nagelbijter geweest. Ik ben daar mee begonnen toen ik een jaar of 7 was en mijn ouders in een vechtscheiding lagen. Mijn onbewuste dat me wilde helpen had dat gedrag uitgekozen zodat ik meer rust zou kunnen vinden ondanks alles. Heel mijn volwassen leven heb ik geprobeerd ermee op te houden : ik vond het verschrikkelijk dat ik zo'n lelijke, afgekloven nagels had om nog maar te zwijgen van de pijn maar het lukte me niet te stoppen. Toen heb ik onder hypnose dit probleem ingebracht en mijn onbewuste bedankt voor de hulp maar dat ik graag een nieuwe manier zou krijgen om die rust te vinden en met behulp van mijn onbewuste is het mij gelukt om die nare gewoonte af te leren en ondertussen doe ik het toch al een paar jaar niet meer dus hoe mooi is dat?

 

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van hypnose om klachten en problemen aan te pakken en op te lossen. Hypnose is een vorm van concentratie, die ook wel trance wordt genoemd.

 

Trance is een normaal verschijnsel dat je zonder twijfel uit eigen ervaring kent. Je bent bijvoorbeeld verdiept in een mooi boek, je gaat helemaal op in een spannende film, je bent aan het dagdromen of je ontdekt in de auto of in de trein dat je plotseling een heel stuk verder bent dan je dacht.

 

Dit zijn alledaagse gevallen van trance. Je bent zo geconcentreerd dat je je nauwelijks meer bewust bent van wat er om je heen gebeurt. Wees gerust: je onbewuste zorgt tijdens zo’n trance uitstekend voor je veiligheid.

 

Bij hypnose roepen we een trance op om je te concentreren op jouw innerlijk. Door de trance kan je lichaam zich helemaal ontspannen en ben je tegelijkertijd uiterst geconcentreerd en vrij van hinderlijke gedachten.

 

Deze trance zorgt ervoor dat je je volledig kunt concentreren op jezelf om te voelen wat er werkelijk speelt. Je vindt snel manieren om jouw functioneren te verbeteren. Je zult verbaasd zijn over hoe groot de kracht van jouw onbewust ingezette verandering is.

 

Hypnose bij kinderen :

 

Van nature zijn kinderen gewend om heen en weer te schakelen tussen realiteit en verbeelding. Ze hebben een levendige fantasie en creatieve verbeelding. Kinderen tussen 5 en 14 jaar behoren tot de meest hypnotiseerbare leeftijdsgroep: zij zijn het meest gevoelig voor therapeutische suggesties. Behandelingen kunnen daardoor korter duren dan bij volwassenen.

 

Kinderen vinden hypnose plezierig. Naast verbetering van de medische klacht worden zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfcontrole er in de meeste gevallen door verhoogd. Hypnose is een dankbare hulptechniek bij de behandeling van kinderen en adolescenten.

 

Bij welke klachten kan hypnose worden ingezet :


Hypnose kan bij kinderen voor zeer veel klachten worden gebruikt. De meest bekende zijn acute en chronische pijn. Onderzoek heeft laten zien dat hypnose zeer goed werkt bij acute pijn, zoals bijvoorbeeld als kinderen geprikt moeten worden. Om die reden wordt het steeds vaker toegepast op kinderafdelingen in ziekenhuizen en bij tandartsen.
Daarnaast is wetenschappelijk aangetoond dat hypnose ook heel goed werkt bij chronische onbegrepen buikpijn en prikkelbare darm syndroom.

 

Bij wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van hypnose bij het prikkelbaar darm syndroom en onbegrepen buikpijnklachten. kreeg de helft van ruim 50 kinderen gedurende 3 maanden 6 hypnotherapiesessies. De andere helft kreeg een standaardtherapie bij de kinderarts. Na de therapie bleven de kinderen en jongeren de geleerde ontspanningstechnieken toepassen. 85% van de kinderen in de hypnosegroep waren één jaar na afloop van de therapie pijnvrij, versus 25% van de kinderen in de groep van de kinderarts. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Gastroenterology (nr. 2007; 133:xxx

 

Een aantal klachten waarbij hypnotherapie kan worden toegepast :

 

Functionele klachten, waarbij lichamelijke aandoeningen zijn uitgesloten, zoals buikpijn, hoofdpijn en/of hyperventilatie.


Angst, bijvoorbeeld voor een examen, een spreekbeurt, insecten enz.


Pijn - zowel acute pijn (bloed prikken, tandarts, enz.) als chronische pijn


Aandoeningen die onvoldoende reageren op standaard medische behandeling zoals bedplassen, broekpoepen, astma, en eczeem.


Misselijkheid


Concentratie problemen


Gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst


Overgewicht


Slaapstoornissen


Tics


Traumaverwerking


Hoofdpijn


Stress

 

Bij de behandeling zal ik het kind diverse oefeningen aanreiken, om ontspanning te bevorderen. Die ontspanning kan het beste worden vergeleken met dagdromen; iets waar vooral kinderen heel goed in zijn! Ik zal dan samen met het kind allerlei verbeeldingsoefeningen doen. Het kind behoudt zelf de volledige controle. Gemiddeld komen kinderen 4 tot 6 keren bij mij.

 

Om het effect van de behandeling optimaal te laten zijn, wordt het kind aangespoord de oefeningen ook dagelijks thuis te doen. Mijn ervaring is dat de kinderen dat in het algemeen met veel plezier doen, omdat ze het meestal leuke oefeningen vinden. Bij medische problematiek worden kinderen verwezen naar een (kinder)arts.

 

Contacteer mij voor een gratis kennismakingsgesprek  : stuur me een bericht op 0496/25.04.00 of stuur je gegevens onderaan door dan bel of mail ik je zo snel mogelijk terug.

 

Of vraag mijn gratis e-book 'Van chaos naar kalmte in 5 hypnotherapie oefeningen' gratis aan!

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.